Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Wat is er veranderd?
De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is verbeterd. Er is duidelijker omschreven in welke situaties een professional vermoedens van kindermishandeling moet melden bij Veilig Thuis en aan welke voorwaarden goede hulp voldoet.
De aanleiding voor de verbetering is dat te veel gezinnen in risicovolle omstandigheden buiten beeld bleven van Veilig Thuis. Bij kindermishandeling is sprake van een patroon van geweld en verwaarlozing dat jarenlang kan voortduren. Als er hulp wordt ingezet, duurt het vaak lang voordat de veiligheid is hersteld.
Acute en structurele onveiligheid
In de verbeterde Meldcode is daarom vastgelegd dat professionals vermoedens van acute en structurele onveiligheid altijd melden bij Veilig Thuis.
Van acute onveiligheid is sprake als een kind of volwassene in direct fysiek gevaar verkeert en zijn veiligheid de komende dagen niet gegarandeerd kan worden, bijvoorbeeld omdat er gedreigd wordt met een vuurwapen of als geweld tot ernstig lichamelijk letsel heeft geleid.
Van structurele onveiligheid is sprake als een onveilige situatie zich herhaalt, zoals verwaarlozing of ernstige verslavingsproblemen van een ouder. Als een kind uit zichzelf vertelt dat thuis geweld of verwaarlozing speelt, is dit een acute situatie die gemeld moet worden bij Veilig Thuis.
Melden én hulp organiseren
Ook als een melding wordt gedaan, gaan we in overleg met Veilig Thuis na welke hulp wij zelf kunnen bieden. Een andere wijziging is dat er geen sprake is van een onderscheid tussen melden óf hulpverlenen. Melden én hulpverlenen zijn zo beide mogelijk. Veilig Thuis kan dan langdurig zicht op veiligheid organiseren.
Bovendien zijn de voorwaarden voor effectieve hulp ook omschreven in de verbeterde Meldcode. Zo moet de hulp gericht zijn op het stoppen van het geweld en het herstellen van duurzame veiligheid. Als aan één van deze voorwaarden niet kan worden voldaan, melden we (alsnog) bij Veilig Thuis.
‘Melden én hulpverlenen zijn zo beide mogelijk’